2009-01-15

Stoppa matchen #3

Det kraftsamlas för göra en tredje "Stoppa matchen" aktion i Svensk historia. Idrott hör ihop med politik tycker jag definitivt men frågan är givetvis klurig.
Matchen måste kanske inte stoppas men på läktare kan man ju alltid föra fram och ut budskap genom ett genomtänkt hemligt tifo kanske. Det hela handlar alltså om en tennismatch mellan Sverige - Israel. Se www.stoppamatchen.se för mer info om vad som nu är på gång.

Första gången 1968 lyckades Davis Cup matchen i tennis mellan Sverige och apartheidstaten Rhodesia att stoppas. Något hundratal protestanter som mestadels skall ha varit studenter från Lund utgjorde hjältarna. http://sv.wikipedia.org/wiki/B%C3%A5stadskravallerna. Jag såg för övrigt den fina gamla dokumentären "Den vita sporten" om detta på Göteborgs filmfestival 2008 som Roy Andersson eller vem det nu var hade hittat i någon gammal dammig hylla så den var nyrestaurerad och ingen hade sett den på typ 35 år.

Andra gången 1975 lyckades matchen i samma cup inte stoppas. Då gällde det mötet mellan Sverige och ett Chile som styrdes av USA-stödde fascisten, diktatorn och mördaren Pinochet. Kring 10000 demonstranter skall ha slutit upp men polisen var massivt förberedd också så matchen kunde genomföras.
Jag vill dra mig till minnes att jag någonstans i någon bok om proggen läste om de stora skillnaderna på de olika falanger av demonstranter som kom från alla håll.
Stockholmarna
utgjordes visst av överklasshippies som ville revoltera med blommor i skägget och utsvängda färglada kläder medans många Göteborgare klev ur sina bussar och radade upp sig i raka led iförda gubbkeps, jeans, skinnjacka och knölpåk i en del fall. Skåningarna utgjordes som vanligt mest av akademiker från Lund. Tänk om man kunde få upplevt detta på plats!
Hoola Bandola Band hade även en dessförinnan värmt upp stämningen bland min föräldrageneration i Sverige med deras kanske bästa låt av dem alla nämligen specialskrivna fantastiska låten kallad just "Stoppa matchen" som får avsluta nattens skrivanden.



Fascisterna regerar
med terror och tortyr
Sen snackar dom om laganda
Ja, det är nästan så man spyr
Medan bönderna och jobbarna
hålls i schack med militär
så kan dom rika spela tennis
Men dom ska jävlar inte spela här

Stoppa matchen…

På Berlinolympiaden
1936
fick Hitler så mycket reklam
att han nästan blev perplex
Och generalerna i Chile
dom är ute efter samma sak
Men vi ska inte propagera
för deras terrorapparat

Stoppa matchen…

Dom båstadbor som hotar
med batonger och gevär
vill bara skydda dom profiter
som turismen innebär
Precis som generalerna
har dom ekonomiska motiv
Och sen säger dom
att sport inte hör ihop med politik

Stoppa matchen…

Man måste välja sida
och man måste ta parti
Man kan inte dra sej undan
eller ställa sej bredvid
Om matchen spelas
blir den chilenska överklassen stolt
Men om matchen stoppas
visar vi vårt stöd åt Chiles folk

Stoppa matchen…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar