2009-02-06

Spotify = Pirater?

Lade precis in följande inlägg i Svenska Akademiens gästbok med anledning av att fans klagat och trott att vi själva velat att de skulle tagit ner deras musik...


Ang Spotify så är deras tjänst oslagbar. Det sjuka är dock att de hade lagt upp gammalt SvAk material (och några till SwingKids artister såsom tex Kapten Röd) innan vi hunnit kontakta dem för göra en klar deal.

Spotify säger ju att de skall betala artister men de är fortfarande ingen som fått se exakt hur. Dealen det snackas om är att 50% av deras intäkter skall gå till artister.
Det märkliga med Spotifys sista vända där de tog ner massa musik (bla SvAk) var att de då la skulden på skivbolagens oklara dealar med sina artister etc.
Jag hade dock faktiskt veckan innan de tog ner massa musik mailat Spotify och frågat hur tusan de kan lägga upp "mina" artisters musik utan vårt godkännande. Jag tillade dock att vi tycker tjänsten är oslagbar men ville givetvis ha ett kontrakt där det specas att de tänker ge oss någon form av ersättning även om denna förmodligen kommer bli löjligt låg i slutändan.
De sade att när Spotify släpptes upp så använde de massa musik från sina anställdas egna hårddiskar och att de hade givetvis koll på retroaktiva spelningar så vi skulle givetvis få ersättning för gamla spelningar. Jag tackade för svaret och sade att de då givetvis kunde låta vår musik få fortsätta finnas kvar och jag skulle kolla på de kontrakt som finns och sedan börja tanka upp resterande SwingKids artisters musik som de inte hade...

Då händer den märkliga historien att massa musik tas ner bla våran. Hela historien känns faktisk skum och ger mig tanken att Spotify kanske inte är så rättfärdigt ändå... Något är uppenbarligen skevt. Jag har hört rykten i branschen om att de i själva verket köpt upp illegala mp3 servrar och det varit oerhört mycket liknande fall där artisters musik fanns uppe på Spotify utan att de hade dealar med rättighetsinnehavarna.

Jag vill iaf inte att några av SvAks fans tror att vi tagit ner musiken från Spotify. Jag tycker tjänsten är oslagbar men Ni ska också veta hur saker och ting ligger till innan felaktiga rykten sprids

1 kommentar:

  1. Oslagbart att du lyckats skriva oslagbart tre gånger i samma text! ;)

    Spotify var för bra för att vara sann. Betalat de inte artisterna som de ska så faller ju hela grejen...

    SvaraRadera