2009-12-13

2000-talets viktigaste svenska reggaeplattor

Nu såhär när året närmar sig sitt slut blir det alltid dags för topplistor och nu när det faktiskt även blir decennieskifte så listas jag vad jag tycker är 00-talets viktigaste Svenska reggae/baktaksplattor i releaseordning.

USCB Allstars - Class Brutals (SwingKids, 2001)
Vrålklassiska låtar och viktig som SwingKids första fullängdare.
Galet bra liveband som tillsammans var oslagbara på alla vis.

Chilly & Leafy - Unda Dawg Entourage (Unda Dawg, 2002)
Skitfet platta och oerhört viktig grupp som började sprida elden. Balanserade låttexterna härligt mellan sociala kommentarer, nonsens och party. Var dock några år före reggaevågen och lade tyvärr av innan det blev en stor inhemsk scen.

Svenska Akademien - Tändstickor För Mörkrädda (SwingKids, 2004)
2000-talets viktigaste platta med bandet som tack vara extremt turnerande fick den svenska reggae att spridas över hela landet. Kombinationen av bra låtar med budskap som folk kunde relatera till och att de var det outstanding tyngsta livebandet gjorde dem störst på 2000-talet.

Kultiration - Grogrund (I-ration, 2005)
Bandets andra platta som slog mynt av den fanskara de byggt upp. Framgångsnyckeln är oerhört fina konserter och den unika mixen av folk-jazz-reggae tillsammans med Marcus Bergs fantastiska röst och låtar. Kultiration är mycket mer än bara ett reggaeband.

Peps Blodsband - Äntligen (Sonet, 2005)
Kungen kom tillbaka som gubben i lådan och tronade länge på svensktoppen. Bjud på en hel del riktigt sköna festivalgigs och oförglömligt svettigt reggaeklubbgig på Nefertiti på MrGillis Club Studio One 2006.

Governor Andy - Som Salomos sång (SwingKids/KBC, 2006)
Plattan där reggaescenens stora anthem är med måste vara med på listan. Låten Reggaeprofil som Andy gör ihop med Jr Eric och som producerats av Partillo måste vara med på listan. Ingen har så envist missionerat och bjudit reggae över hela landet som Andy outtrötterligt gjort.

Kapten Röd - Stjärnorna Finns Här
(swingKids, 2007)
Debutskivan med karln som enade soundboys och svenska reggaefans genom att vara sjukt bra, sympatisk och ödmjuk men samtidigt ruskigt bra live samt med låtar som funkar på dansgolven. Fått massvis av fans utanför genren genom att bryta gränser. Nästa album som släpps till våren 2010 är sannolikt med på listan över 10-talets viktigaste släpp om tio år.

Partillo presenterar - Högre Standard Vol 1 & 2 (SwingKids, 2008)
Soloartisterna tar över efter att banden nu lägger ner ett efter ett. Partillo satte ribban med dubbelskivan där man först trodde alla aktiva artister i riket var men sen kom man på att det saknas typ tio till som kanske borde bjudits in...

Göteborg 4 poäng
Skåneland 2 poäng
Västerås 2 poäng
Sthlm/JA 1 poäng

Andra viktiga artister som släppt viktiga skivor på 00-talet:
Helt Off, JOGI, Livelihood, Syster Sol, Papa Dee, Jr Eric, Million Stylez, Ital Skurk, GeneralKnas, Stures Dansorkester, Kalle Baah mfl...

6 kommentarer:

 1. Det är visserligen 6 plattor du listat, men vafan.. ska inte vara petig.. tycker du har rätt till viss del.. men var är kultirations grogrund? eller kung kodums fantastiska vik din egen krona.....? Hade varit gött o höra vad du har att säga om dessa två plattor.. Tror att kultiration kommer ses som något av det bästa som producerats i sverige om några årtionden..
  Kärlek & respekt

  SvaraRadera
 2. Kultiration har verkligen varit viktiga men de är liksom inte bara reggae. Men backar lite och Grogrund kommer in på listan sen är den stängd.

  Kung kodum tycker jag inte riktigt fick till det på sina inspelningar men däremot mäktiga och outstanding live där deras låtar kom bättre på sin plats. Tycker heller inte att de gjorde avtramp som gav ringar på vattnet i hela Sverige som de artisterna på listan gjort.

  Bra påpekan att det är SEX plattor! Men det blev SJU tillslut

  SvaraRadera
 3. eller åtta faktiskt rentav

  SvaraRadera
 4. Tycker att million stylez "from a far" borde räknas som den absolut viktigaste då den fick ut den svenska reggaen internationellt och banade väg för artister som danjah, joey fever och serengeti.

  SvaraRadera
 5. Sen borde ju jogis platta var med också!

  SvaraRadera
 6. Eh, ja. Million Stylez kanske?

  SvaraRadera