2010-11-04

00-talets bästa svenska reggaeskiva!

Svenska Reggaebloggens omröstning kring 00-talets bästa Svenska reggaeplatta går in på slutspurten. På upploppet kvarstår nu endast tio mycket värdiga plattor:

* Kalle Baah - Bråda dagar
* USCB Allstars - Class brutáls
* Kultiration - Döden föder
* Governor Andy - Glömda hjältars ballad
* Helt Off - Helt Off
* Kultiration - Om Gaia
* Junior Eric - Raggamuffin på svenska
* Svenska Akademien - Resa sig opp
* Kapten Röd - Stjärnorna finns här
* Governor Andy - Som Salomos sång
* Svenska Akademien - Tändstickor för mörkrädda

Väldigt glädjande att det uteslutande (bortsett från Helt Off) handlar om artister som jag hjälper eller har hjälpt. Tyvärr finns ju inte SvAk, USCB eller Jr Eric kvar längre. Men alla deras grymma låtar och fina musik ihop med alla minnen jag vart med om tillsammans med dem kommer aldrig blekna och försvinna.

Annars är det en väldigt fin topptio lista som jag nog inte kunde valt ut bättre själv men oj vad svårt. Jag hade helst sluppit välja ut tre plattor som man skall. Alla plattorna är sådana jag lyssnat skitmycket på verkligen.

Jag röstar enligt nedan och det blir faktiskt på tre generationer av SwingKidsartister. Lite grann i storleksordning faktiskt också sett till hur mycket plattor de sålt men även till hur mycket folk de dragit på sina största festivalgigs också...

1. SvAk - Tändstickor För Mörkrädda (2004)
-Viktigaste svenska reggaeplattan av dem alla. Banade väg för hela den nya svenska reggaevågen tack vare att det var en sån grym platta och SvAk därefter turnérade som inget annat band. SwingKids bäst säljande platta någonsin.


2. Kapten Röd - Stjärnorna Finns här (2007)
- En modern klassiker redan. Kapten förenar såväl dancehallpybliken samt skogshippies. "Alla älskar Kapten Röd" som Reggaebloggens Torbjörn Granroth skrev. Kaptens kommande skiva hoppas och tror jag kan bli 10-talets bästa svenska reggaeskiva.


3. USCB Allstars - Class Brutáls (2001)
-SwingKids första albumsläpp. De sjukast och snabbast svängande band. Också en oerhört klassisk platta som var banbrytande. Hade inte USCB blivit så stora som de ändå blev hade jag inte fått blodad tand och fortsatt verksamheten. Allt är faktiskt deras fel haha!


Så rösta nu du med!
http://svereggae.se/rosta-har/

1 kommentar:

  1. Bröder Glöder - Det du förtjänar är sorgligt glömd på listan . . .

    SvaraRadera